Guidet Tur Vesterbr0

 

I min gruppe har vi tænkt os at holde vores guidet tur som starter fra hovedbanegården hvor vi så vil fortælle lidt om hovedbanegården, så vil  vi gå i gennem den dårlig side af Istedgade og der har vi også noget at fortælle om, der fra op mod Kødbyen, så har vi tænkt os at gå op til Istedgade igen men stille og rolig mod den gode side og fortælle lidt om den og så mod Vega som er tæt på Enghave Plads hvor vi slutter turen med at fortælle om Vega.

This slideshow requires JavaScript.

Istedgade er ligeledes et yndet omdrejningspunkt for flere af nutidens store danske forfattere. Bl.a. hos krimiforfatteren Sara Blædel i den anmelderroste roman Aldrig mere fri (People’s Press, 2008), hvor Istedgade og gadens intense miljø har været den altoverskyggende inspirationskilde

 

 

Københavns Hovedbanegård
Overblik
Land Danmark
Stationstype Hovedbanegård
Kommune Københavns Kommune
Jernbane Forskellige
Nabostationer Ørestad StationDybbølsbro StationVesterport StationRådhuspladsen Station og Enghave Plads Station
Forkortelse KH
Åbningsdato 1. december 1911
(1. 1847, 2. 1864)
Takstzone 1
Perron(er) 7
Perronspor 13 (heraf 4 S-tog)
Transport
Operatører DSBDeutsche BahnSJ
S-tog A, B, Bx, C, E og H
Metro    (Åbner i 2019[1])
Togforbindelser InterCityLyn InterCityRegional International
Buslinjer 10 14 26 34 37 66 1A 2A 5A 6A 9A 250S 93N 97N

Hovedbanegården:

Den nuværende hovedbanegård er Københavns tredje banegård.

Den første beskedne station – kaldet Københavns Station eftersom det var den eneste – lå i Dronningens Enghave og blev åbnet 26. juni 1847, da banen til Roskilde blev taget i brug. Den lå på samme område som den nuværende, men sporene var vinkelrette på deres retning i dag, idet banelinjen gik ad nuværende Halmtorvet og Sønder Boulevard. Stationen var efter sagens natur meget mindre; der var blot en enkel stationsbygning i træ én etage på en meget høj grundmuret kælderetage. Området lå dengang uden for Københavns volde og det skulle – i princippet – holdes som åbent terræn af militære årsager. Af samme grund måtte banegården bygges i træ, da grundmurede bygninger ikke var tilladt i området uden for fæstningsvolden. I tilfælde af krig skulle Hæren kunne afbrænde bygninger i skudfeltet uden for volden.

Kort over ruten:

Unavngivet

 

Fakta boks

DISSING og WEITLING er et dansk arkitektfirma, der er grundlagt 1971 af arkitekterne Hans Dissing og Otto Weitling. Tegnestuen, der er kendt for sin minimalistiske æstetik, var en videreførelse af Arne Jacobsens tegnestue.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kødbyen

Kødbyen er det populære udtryk for den del af Vesterbro i København, hvor størstedelen af byens fødevaregrossister, specielt kødgrossister, holder til. Området afgrænses af HovedbanegårdenIngerslevsgadeHalmtorvet og Skelbækgade og dækker et område på cirka 400 x 600 meter.

Kødbyen inddeles normalt i den ældre del (opført fra 1878), Den Brune Kødby, hvortil hører Øksnehallen (fra 1901), og den nyere del, Den Hvide Kødby (opført 1931-34) [1]. Navnene kommer af farverne på bygningerne, der for de ældstes vedkommende oprindeligt er bygget i gule mursten, der senere har ændret farve, mens de nyere bygninger er malet hvide. Kødbyen var oprindeligt inddelt i fem veje med navnene; KvægtorvsgadeStaldgadeSlagtehusgadeFlæskeboderne ogHøkerboderne. Senere er Onkel Dannys Plads blevet en del af området.

En stor del af Brune kødby er i dag ikke længere en del af de oprindelige aktiviteter, men bliver brugt til andre aktiviteter, såsom uddannelse eller cafeer.

2005 besluttede Københavns Borgerrepræsentation at udvikle Den Hvide Kødby til hjemsted for kreative erhverv og køderhverv. Som følge heraf, er der i de seneste to år kommet en del restauranter, gallerier og kreative erhverv til området, blandt andet restauranten og baren Karriere dekoreret af kunstneren Jeppe Hein.

 

Vega

Vega er et regionalt spillested på Vesterbro i København. VEGA slog dørene op i 1996, som en del af Kulturby 96, efter en omfattende renovering og er et af landets største spillesteder.

Bygningen, som Vega ligger i, blev bygget i 1956 og er tegnet af arkitekten Vilhelm Lauritzen, som blandt andet også står bag Radiohuset. Bygningen, der i dag er fredet, hed oprindeligt Folkets Hus.

Vega består af Store Vega, som har plads til 900 siddende eller 1.500 stående publikummer, og Lille Vega, som har plads til 160 siddende eller 500 stående publikummer. Foruden de to musikscener huser Vega også Ideal Bar, hvor blandt andet Klub Mini Vega og Hip Hop Kontoret finder sted.

 

Skydebanen

 

Skydebanemuren er en borg-lignende mur flankeret af to boligejendomme som ligger mellem Skydebanehaven og Istedgade på det centrale Vesterbro København. Muren blev konstrueret som kuglefang i forbindelse med etableringen af Istedgade for at beskytte trafikken langs den nye gade mod projektiler fråden, som lå hvor Skydebanehaven ligger i dag. Muren danner point de vue for Skydebanegade, der med sine ensartede, rigt udsmykkede huse udgår fra den modsatte side af Istedgade.

Den Kgl. Skydebane optog fra 1782 et større areal uden for Københavns daværende Vesterport, som strakte sig fra den nuværende Vesterbrogade og helt ud til Kalveboderne. Efter voldenes sløjfning begyndte Vesterbro at udvikle sig til en ny tæt bydel. Da det Det Kongelige Københavnske Skydeselskab og Danske Broderskab, som ejede skydebanen, ikke ønskede at forlade området, valgte Københavns Kommune at ekspropriere den del som lå tættest på kysten og anlagde Istedgade som en ny hovedfærdselsåre i området. [1]

For at beskytte den ny anlagte gade mod vildfarne projektiler fra det tilbageblevne skydeterræn valgte man at bygge Skydebanemuren. Den blev tegnet af arkitekten Ludvig og opført i 1888. I 1982 blev den fredet.

Evaluering af ruten